Rondom een team zijn er diverse vrijwilligerstaken. Iedere ouder kan zo zijn bijdrage leveren aan het team en aan SML als club. Denk maar eens aan teamleider, coach, trainer, scheidsrechter, sponsor of communicator.

Teamleider
Als teamleider ben je de ‘manager’ van het team en de contactpersoon tussen de spelers, de trainer/coach, SML en andere verenigingen. Je begeleidt het team op wedstrijddagen en toernooien en bezoekt regelmatig de trainingen. Daarvoor overleg je met de betreffende coördinator, vraagt oefenwedstrijden aan en regelt evt. het vervoer bij uitwedstrijden. Je bent betrokken bij de teamindeling en houdt samen met de trainer beoordelingsgesprekken over en soms met spelers. Als er problemen zijn met de teamindeling of op het veld, los jij die op. Bovendien zorg je voor invulling van het digitale wedstrijdformulier. Deze functie kan ook gedaan worden door de coach of trainer.

Coach
De coach is degene die tijdens wedstrijden de spelers coacht langs het veld. Dus voor, tijdens en na de wedstrijd. Ook houdt je je bezig met de wissels tijdens de wedstrijd. Deze persoon is heel belangrijk voor de motivatie en voor het leerproces van de spelers. Deze taak kan goed met z'n tweeen gedaan worden, al is het belangrijk dat 1 persoon de hoofdcoach is tijdens de wedstrijd. De ander kan zich bijvoorbeeld richten op de wissels en individuele instructie van spelers.

Trainer
De trainer is degene die de trainingsopzet maakt, de training voorbereid bij de training zelf alles in orde maakt om te kunnen trainen. En uiteraard zelf de training verzorgt. Ook deze taak kun je heel goed met z'n tweeen doen. 

Scheidsrechter
- Je leidt wedstrijden, zorgt ervoor dat iedereen de regels naleeft en grijpt in als dat niet gebeurt.
- Je zorgt ervoor dat het digitale wedstrijdformulier volledig wordt ingevuld.
- De coördinator scheidsrechters geeft aan welke wedstrijd je gaat fluiten.
- Je volgt of hebt gevolgd de basisopleiding ‘Scheidsrechter Veldvoetbal’. Je kunt goed waarnemen en snel beslissen. Je houding is belangrijk: je moet zelfverzekerd zijn en je als ‘manager van de wedstrijd’ opstellen.

Reporter
De reporter van het team maakt een mooi verslag van de wedstrijden en toernooien voor de teampagina op de website van SML. Heel belangrijk om ook regelmatig een foto te nemen. Een verslag op de website wordt al gauw door meer dan 100 personen gelezen. 

3615

 De trainer en coach langs de lijn met een wisselspeler