De JO8 en JO9 (voorheen F) spelen komend seizoen volgens het nieuwe format van de KNVB. Waar eerder op een half veld 7 tegen 7 werd gevoetbald is dit nu gewijzigd in een kwart veld 6 tegen 6. Ook is er in plaats van een scheidrechter een spelbegeleider. Deze staat niet in het veld, maar naast de zijlijn. De jongens regelen zoveel mogelijk zelf en als nodig is zal de spelbegeleider assisteren.

Op het kennismakingstoernooi kan je al wennen aan deze nieuwe opzet en is er voldoende ruimte om hier vragen over te stellen. Deze spelvorm geldt alleen voor de JO8 en JO9. De overige jeugdcategorieën volgen een jaar later.

Nw pupillenvoetbal

 

Wat is de rol van de spelbegeleider?
Scheidsrechter Bij de 6 tegen 6 vorm (O.8 en O.9 vanaf seizoen 2017/’18 en O8 t/m O.10 vanaf seizoen 2018/’19) wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De rol van spelbegeleider is nieuw in het voetbal. De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt alleen in wanneer de spelregels door de kinderen worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld (op de lijn) mee het met spel en kan zo nodig het veld inlopen, bijvoorbeeld als het zicht op de situatie onvoldoende is. De spelbegeleider geeft de kinderen de ruimte om zo veel mogelijk te voetballen. Bij de pupillen staat kennismaken met voetbal, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Wat die spelers nu leren op het gebied van sportiviteit en spelregels, bepaalt hun verdere sportloopbaan. Daarom is het belangrijk dat pupillen een goede spelbegeleider hebben. Het gaat er vooral om dat kinderen lekker kunnen voetballen, leren wat de spelregels zijn en zich daarbinnen kunnen ontwikkelen. We adviseren de spelbegeleider aan de zijde van het veld te staan waar geen publiek staat. Zodoende wordt hij niet afgeleid en belet de spelbegeleider het zicht van het publiek niet.

Wie kunnen spelbegeleider zijn?
• Ouders van jonge jeugdleden zijn prima geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen. Een laagdrempelige manier om iets te doen voor/rondom het team.
• Bestaande pupillenscheidsrechters, al is het natuurlijk wel een andere rol en taak.
• Jeugdspelers die hun competenties willen vergroten en in de nabije toekomst misschien pupillen­ of verenigingsscheidsrechter willen worden.

Wat zijn de taken van de spelbegeleider?
Voor de wedstrijd
• Maakt kennis met de trainers/coaches van betrokken teams.
• Maakt samen afspraken over een ieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out.
• Stimuleert de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd
• Corrigeert door middel van een fluitsignaal indien de spelregels worden overtreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen (bijv. spelers voetballen door na een overtreding, of het verkeerde team neemt de ingooi).
• Legt het spel kort stil om uitleg  te geven wanneer er onduidelijkheid/ onwetendheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties.
• Houdt de stand bij.

Na de wedstrijd
• Laat beide teams strafschoppen nemen.
• Vult de uitslag in.