Vroeger heette deze rol grensrechter en waren de taken vrij duidelijk. Je vlagt als de bal uit is, geeft aan welke partij mag ingooien en als het (echt) buitenspel is, steek je de vlag omhoog en fluit de scheidsrechter…. Maar dat was vroeger. Nu heet het assistent scheidsrechter en is de rol klaarblijkelijk niet meer zo eenvoudig…

Alles wat de grensrechter destijds moest doen, staat nog steeds in de taakbeschrijving van de assistent scheidsrechter. Natuurlijk heeft het voetbalspel zich ontwikkeld en zijn de regels o.a. omtrent buitenspel niet makkelijker geworden om te beoordelen. Maar wat mij onbekend was, is dat er ook aan het takenpakket van deze assistent scheidsrechter is toegevoegd dat je moet proberen om je eigen team te bevoordelen of beter de tegenstander te benadelen en het liefst als ze in scoringspositie (dreigen te) komen.

Dit seizoen heeft SML O.17-1 al diverse keren de pech gehad dat de assistent scheidrechter van dienst bij de tegenpartij dit stukje van zijn taakbeschrijving heel goed heeft gelezen en toepast in de parktijk. Zo ook de beste man van SKV afgelopen zaterdag. 

Een prachtig complex net buiten de stadskern van Wageningen, het weer was top, de spelers van beide teams hadden er zin in. Kortom alle ingrediënten voor een mooie voetbal-voormiddag. SKV de trotse koploper, SML de ploeg in vorm en op zoek naar de aansluiting bij de bovenste ploegen in de competitie. Het werd een mooie pot, die uiteindelijk volledig verdiend werd gewonnen door “De boys van De Bakenberg”: 1-2

Dit ondanks de eerder genoemde assistent scheidsrechter van SKV. De KNVB zou serieus moeten overwegen om deze rol binnen het jeugdvoetbal volledig af te schaffen. Waarschijnlijk scheelt dat veel escalaties op en rond het veld en natuurlijk zal de scheidsrechter af en toe een foute beslissing nemen of het niet helemaal goed kunnen belopen of zien, maar het wordt wel eerlijker. Deze mogelijke “fouten” maakt hij dan namelijk aan twee kanten en de acceptatie is dan een stuk eenvoudiger.

Deze beste meneer, de assistent scheidsrechter van SKV, ben altijd heel benieuwd wat zo’n man dan in het dagelijkse leven doet, meende het zelfs zo bont te moeten maken dat hij na de aansluitingstreffer van SKV voor de neus van trainer van SML, Warner, met gebalde vuist moest gaan staan juichen…. De schaamte was hij duidelijk voorbij. Gelukkig liepen er ook mensen bij SKV rond die diezelfde mening waren toegedaan en zal de oorsprong van dit gedrag toch bij deze assistent scheidsrechter gezocht moeten worden en niet bij de club SKV. Gelukkig!

Tegelijkertijd staat aan de zijde van SML ook een assistent scheidsrechter. Ik denk dat hij het zelf ziet als grensrechter en gelukkig vlagt hij ook op die manier. Als de bal uit is, geeft hij aan wie mag ingooien. Is het wel of geen buitenspel, naar eer en geweten vlagt hij wel of niet. Hij heeft ook tijd voor een grap of een dolletje met het publiek. Zijn naam: Bas! Hulde voor onze grensrechter en dat je maar nooit een assistent scheidsrechter mag worden!

PS: de aansluiting met de bovenste plaatsen is  inmiddels gerealiseerd; 4eop drie punten van de nieuwe nummer 1: Margriet