….is het grote niet waard. Was het goed afgelopen zaterdag wat de O.17-1 liet zien op Sportpark “De Bakenberg”?  Het weer was niet goed, de tegenstander DVC ’26 was niet goed en het spel van SML O.17-1 zeker ook niet flitsend. Maar na twee (onnodige) nederlagen op rij, werd het tijd dat de punten weer eens in Arnhem terecht kwamen. Tegen de nummer laatst van de ranglijst was de verwachting vooraf dat dat wel zou moeten lukken. En zo geschiedde: 4-1. 

Voor deze wedstrijd werd SML O.17-1 “verbannen” naar Veld 2. Op het Hoofdveld speelde de O.13-1 van SML tegen de jeugd van Ajax. Een mooi affiche dat een podium verdiende en kreeg. Einduitslag overigens 1-3, maar dat ter zijde.

Deze 4-1 overwinning was een schamele afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld, maar is wel in lijn met de prestaties van de afgelopen weken. In potentie een kampioenskandidaat, maar om echt een rol van betekenis te kunnen spelen in het verdere verloop van deze competitie worden er ook andere zaken gevraagd.  

In de eerste plaats opofferingsbereidheid. “Naast de selectie op de individuele leden bepalen een succesvolle samenwerking en de individuele opofferingsbereidheid het succes van de groep. De belangen van het individu kan tegengesteld zijn aan het groepsbelang.”In normaal Nederlands betekent dat zoiets als dat je samen meer kunt bereiken dan alleen, maar dat je dan wel gebruik moet maken van elkaars kwaliteiten en je vooral ook héél goed bewust moet zijn van de zaken die je wellicht niet zo goed beheerst of iemand anders beter….

Geef elkaar de ruimte en gun elkaar te excelleren op de eigen kwaliteiten. Wees blij voor elkaar dat iemand anders iets goed kan en bereid is om die kwaliteit voor het team in te zetten. 11 Messi’s maken geen goed team net zo min als 11 Pogba’s. Durf jezelf ondergeschikt te maken om op andere momenten weer de hoofdrol te kunnen en mogen opeisen. Ieder moment in de wedstrijd vraagt om een andere hoofdrolspeler. De ene keer gaat om het veroveren van de bal, een volgend moment om het geven van een steekbal of het maken van een doelpunt of juist het voorkomen er van, maar…

gun elkaar die momenten. Nogmaals wees je bewust van je eigen kwaliteiten, maar vooral ook die van je medespelers. Dan kun je elkaar versterken en daarmee het team! Winnen en verliezen doe je met z’n allen, kan je maar beter zorgen dat je een beetje meer wint dan verliest, toch?

Aanstaande zaterdag een mooi moment om bovengenoemde wijsheden in de praktijk toe te passen. Een mooi moment om te laten zien dat SML O.17-1 als team wil groeien en beter wil worden. Tegenstander in de beker is DVV O.17-1. Enkele weken nog met 5-1 (!) te sterk voor SML in de competitie!

Nog een Cruijffiaanse wijsheid tot besluit om het geheel samen te vatten: “Als ik jou vraag te laten zien wat je kan, zou je laten zien wat je kan. Maar dan weet ik meteen ook wat je niet kan, want dat laat je niet zien.”