Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een voetbalploeg slecht speelt. Er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en er zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen. Aldus Johan Cruijff.

De nummers 1 en 2 werden de afgelopen weken resoluut en overtuigend aan de kant gezet om vervolgens twee wedstrijden geen pepernoot meer te raken! De logica hiervan is ver te zoeken.

Een kansloze eerste helft tegen SV Top, gevolgd door een veel minder kansloze tweede helft. Ook die logica is onbegrijpelijk. De uitslag (6-2 verlies) is niet goed, maar vooral de spelopvatting, wedstrijdinstelling  en speldiscipline moeten beter. De uitslag is slechts een afspiegeling van hetgeen zich op het veld afspeelt en deze nederlaag was meer dan terecht en tegelijkertijd meer dan onnodig.

Wat de ploeg tegen JVC Cuijk en CSV Apeldoorn wel kon opbrengen, kon in Oss niet. Althans de eerste helft niet, ongeconcentreerd, zonder de echte wil om te winnen en met die instelling kun je nog niet winnen van FC Bal-op-het-dak…

Waarom gebeurt dat? Goede vraag en het antwoord is een stuk minder makkelijk te geven dan de vraag te stellen. Maar het zal terug naar de basis moeten. Vastigheid in het veld, de bal willen hebben, durven te voetballen, team-discipline en de juiste instelling vanaf het eerste fluitsignaal.

Als SML O.17-1 dat week in week uit kan opbrengen, zitten er in deze competitie weinig ploegen, die beter kunnen voetballen en waarvan ze niet kunnen winnen, maar andersom geldt hetzelfde! Met de instelling en concentratie van de eerste helft in Oss zijn er in deze competitie weinig ploegen waarvan SML O.17-1 niet kan verliezen.

Wellicht heeft het ook te maken met het fenomeen “pubers”. Niet willen luisteren, eigenwijs, lichamelijk in ontwikkeling, geen focus, van hyperactief naar lamlendig, van grappig naar enorm chagrijnig… Je zal er als trainer maar een stuk of 15 van ter beschikking hebben. Er is dus niet één duidelijke oorzaak of oplossing aan te wijzen. 

Gelukkig riep Cruijff ook ooit het volgende: “Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt.”  Hopelijk geldt deze “wijsheid” ook andersom.