Statistieken laten zien dat het zogenaamde “schokeffect” in de voetballerij op lange termijn verwaarloosbaar is. Althans als het gaat over de behaalde resultaten van een team in punten gemeten over een langere periode in de competitie. Volgens deze statistieken is de “winst” in punten over een langere periode 1,6 punt… Niet de moeite waard.

 Precies 7 dagen, 168 uur na de ontluisterende nederlaag in de uitwedstrijd tegen DVV (5-1)was wel iets anders waar te nemen bij SML O.17-1. Tegen JVC Cuijk, tot op dat moment de nummer 2 op ranglijst,  was er sprake van beleving, vertrouwen in eigen kunnen en de juiste wedstrijdinstelling. Dit alles gecombineerd met goed voetbal in de eerste helft, waarin de jongens uit Nölersriek (de naam van Cuijk tijdens de carnaval) soepeltjes op een 3-0 achterstand werden gezet.

168 uur, 10.080 minuten na de afstraffing in Duiven stond er een ploeg, die uitstraalde dat er deze middag niets te halen was op Sportpark de Bakenberg. Duels werden gewonnen, er werd met durf en lef gespeeld en er werden kansen gecreëerd. De 3-0 bij rust was volkomen verdiend en niet eens geflatteerd.

Na de thee werd het van beide kanten meer “werken”, maar ook nu liet SML zich niet de spreekwoordelijke kaas van het brood eten. Een bepaalde onverzettelijkheid maakte zich meester van de ploeg uit en zonder ook maar een moment in de problemen te komen werd JVC Cuijk met 0 punten naar huis gestuurd: 3-0.

10.080 minuten, 604.800 seconden. Het is maar 1 week, maar ook een wereld van verschil. Ligt dit aan het schokeffect? Waarschijnlijk niet, maar lekker was het wel. Vooral voor de spelers om te ervaren dat ze tegen iedere ploeg in deze competitie mee kunnen en zelfs de dominante partij kunnen zijn. Dat is de winst van afgelopen zaterdag.

En die statistieken over het schikeffect? Statistieken zijn er om gebroken te worden en te verbeteren, maar spelvreugde, zelfvertrouwen en de juiste teamgeest zijn veel meer waard dan welke statistiek dan ook!

Vooral zo doorgaan; quote Barrie Stevens oa. Oud-jurylid in de Soundmixshow