Kick-and-rush. De vrije vertaling: onorthodox de lange bal naar voren spelen en vandaar uit proberen een doelpunt te maken. Een tactiek die jarenlang werd gehanteerd in het Engelse voetbal. Spitsen (en ook voorstoppers) zonder voortanden, gebroken neuzen en vooral veel strijd. Spektakel gegarandeerd, maar weinig goed voetbal. De Engelsen zelf kregen ook in de gaten dat ze met dat voetbal nooit meer een serieuze rol van betekenis zouden spelen op een EK of WK en schakelden om c.q. door naar een meer continentaal systeem.

Tegenwoordig zie je deze ouderwetse vorm van kick-and-rush nog in de spelonken van het Engelse voetbal op het derde en vierde divisieniveau en…. op de velden van DVV uit Duiven. Al sinds jaar en dag. De langste jongen van het team wordt aan het begin van het seizoen gebombardeerd tot spits en de rest traint elke week op “ver-schieten”.

Weinig voetballend vermogen, maar wel een duidelijke visie en de eerlijkheid gebied te zeggen dat DVV er ook redelijk succesvol mee is. Zo ook in de thuiswedstrijd tegen de zwart-witten van SML O.17-1. Einduitslag 5-1 voor DVV.

Daar waar de resultaten de laatste weken de feitelijke situatie wisten te verbloemen en er zelfs op “z’n Duits” (extra) punten werden gepakt in de laatste minuut, was de wedstrijd tegen DVV al na 20 minuten gespeeld. Zij van DVV deden wat ze al jaren doen, slecht voetballen, kick-and-rush en ontzettend veel energie in de wedstrijd stoppen. De 3-0 bij rust was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld.

SML staat voor goed, verzorgd en aanvallend voetbal. Althans dat is de voetbalvisie van SML. Technisch vaardige spelers, creatief en liever 6-5 dan 1-0 winnen. Ook vanuit deze visie is vaak spektakel gegarandeerd. Fysiek zijn de teams van SML vaak iets minder sterk dan de tegenstander, dus is het zaak om uit de duels te blijven en met verzorgd positiespel in een hoog tempo de tegenstander stuk te spelen. Veel druk naar voren en vooral zorgen dat de bal het werk doet. SML wil de baas zijn op het veld.

In de wedstrijd tegen DVV niets van dat alles. SML probeerde mee te gaan in de kick-and-rush stijl van DVV, maar dat beheerst DVV een stuk beter. Het positiespel was belabberd en de creativiteit ver te zoeken. Kortom werk aan de winkel.

Hier hebben de Engelsen een mooie traditionele song voor: Football’s coming home. Terug naar de basis. Straal plezier uit, durf te voetballen, borst vooruit, want wij zijn SML. Voetballen kunnen de jongens (en meisje) dat hebben ze al vaak genoeg laten zien. Tijd voor een gettoblaster in de kleedkamer. Wellicht niet met “Football’s coming home”, maar met meer eigentijdse muziek om te ontspannen. Minder tactiek en meer genieten!!!

Rennen is voor beesten. Je hebt een brein en een bal nodig voor voetbal. Quote: Louis van Gaal