Bij de laatste wedstrijd van JO17-1 in de poulefase van de beker was er sprake van een echte derby.

 Een derby, niet te verwarren met een “Klassieker”, vind je over de hele wereld. Bekende klassiekers zijn: Ajax-Feyenoord (020-010 voor de insiders), Barcelona – Real Mardrid (El Classico) of Borrusia Dortmund – Schalke 04 (Der Kohlenpott), maar een derby… Dat is de overtreffende trap van een “Klassieker” tussen twee ploegen die elkaars aartsrivalen zijn, maar ook nog eens uit dezelfde stad komen. Denk hierbij aan: Liverpool – Everton (Merseyside derby), Celtic – Rangers (The Old Firm) of Inter – AC (Derby della Madonnina).

Zo heeft Arnhem de derby SML – VDZ. Komend seizoen sinds jaren ook weer te zien tussen de eerste elftallen van beide verenigingen in de competitie, maar als voorproefje tussen de O17-1 teams voor de beker. 

Een derby maakt bij beide teams, maar vaak vooral bij de op het oog onderliggende ploeg, extra krachten vrij. Dit is de wedstrijd die je niet mag verliezen. VDZ speelt een Klasse lager dan de boys van Ozzy en Warner, waren eigenlijk niet meer in de race voor plek in de volgende ronde van het bekertoernooi, maar kwamen met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden naar Sportpark De Bakenberg. SML had genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar wist dat de tegenstand fel zou  worden. Het was op voorhand geen gelopen koers.

De spelers kennen elkaar natuurlijk van school en de boel was via de social media al op voorhand op scherp gezet. Kortom alle ingrediënten voor een mooie derby!

Dat werd het ook. VDZ kwam voetballend wel iets tekort tegen de technisch meer vaardige spelers van SML, maar zette hier een tomeloze inzet tegenover, waardoor het lang spannend bleef. De start leek overigens iets anders te voorspellen…. Binnen 1,5 minuut kreeg SML een terechte strafschop, welke feilloos werd benut. Vervolgens redde Pim SML in de eerste helft diverse keren met katachtige reddingen en de 2-0 vlak voor rust leek de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar…

VDZ vond zijn tweede adem en gaf wederom gas in het eerste gedeelte van de tweede helft en slaagde er in om een terechte aansluitingstreffer te maken en het was weer spannend. Of toch niet?

De jongens van Sportveld ’t Cranevelt waren op, krampverschijnselen staken de kop op en SML liep in een tijdsbestek van 10 minuten uit naar 6-1. Toch een te groot krachtsverschil in kwaliteit. Zeker nadat de krachten waren weggevloeid uit de moegestreden benen van de VDZ spelers. Voor de statistieken maakten de gasten er nog 6-2 van en dat was verdiend. Een dikke pluim voor de wedstrijdinstelling van de Rood/zwarten.

SML JO.17-1 heeft een potentieel goede ploeg, plaatste zich relatief eenvoudig voor de volgende ronde van de beker, maar mag nog wel een beetje meer kleur op de wangen krijgen. 11 goede voetballers maken nog geen goed team, al is de progressie voorzichtig zichtbaar en zijn alle ingrediënten aanwezig om er een heel mooi seizoen van te maken!

Dit was een hele lekkere. De derby van Arnhem Noord winnen met de alleszeggende cijfers van 6-2. Dan kom je op maandag toch een stuk lekkerder op school dan zij van VDZ……